Czym kierować się przy wyborze szaf chłodniczych i mroźniczych?

Czym kierować się przy wyborze szaf chłodniczych i mroźniczych

W restauracjach cukierniach, lokalach gastronomicznych podstawą wyposażenia są szafy chłodnicze i mroźnicze. Występują one nie tylko w różnej pojemności, konstrukcji, ale też pracują w zmiennych trybach pracy. Jakie rodzaje chłodni gastronomicznych się wyróżnia i czym kierować się przy ich wyborze?

Szafy chłodnicze i mroźnicze – do czego służą w gastronomii?

Szafy chłodnicze i mroźnicze, choć działają podobnie, nie są to te same urządzenia. Przeznaczeniem szaf jest chłodzenie świeżych produktów spożywczych czekających na zakup, bądź dalszą obróbkę. Pracują one w zakresie temperatur między 0 a 10 stopni Celsjusza. W lodówkach wyróżnia się trzy strefy chłodzenia: zimną (od 0°C do 3°C), chłodną (od 4°C do 6°C) oraz umiarkowaną (od 8°C do 10°C).

Szafy mroźnicze umożliwiają mrożenie produktów spożywczych w różnym zakresie temperatur od około -30°C do -12°C. W godnej uwagi modelach mamy do czynienia z bocznym obiegiem powietrza, co chroni przed osadzaniem się szronu na szafie mroźniczej. Występuje w wersji pionowej i poziomej.

Zalety profesjonalnych szaf chłodniczych i mroźniczych

Szafy chłodnicze i mroźnicze pozwalają na bezpieczne przechowywanie w dobrych warunkach produktów świeżych w różnym zakresie temperatur, które dodatkowo zmniejsza ryzyko wzrostu bakterii w wyrobach spożywczych. Dzięki możliwości wyboru rozwiązań technicznych, zakresu temperatur doskonale chroni produkty spożywcze przed zepsuciem, jednocześnie ułatwiając pracę kucharzom, ze względu na swoją poręczność, ustawność i wysoki poziom estetyki.

W nowoczesnych punktach zajmujących się organizacją i wyposażeniem lokali gastronomicznych można liczyć na fachowe wsparcie w przypadku zainteresowania zakupem szaf chłodniczych i mroźniczych. Przed zakupem koniecznie trzeba sprawdzić dodatkowo wielkość, materiał konstrukcyjny, ilość półek oraz czynnik chłodniczy, Do wyboru jest wiele modeli, które wyposażone mogą być w drzwi stalowe, przeszklone jedno- lub dwustronnie). To, który typ wybrać zależy od rodzaju prowadzonego biznesu.